Smaakvol theater in Greens in the Park
10 november 2022
Bron: weekkrant Den Haag Centraal, 10 november 2022 (tekst: Eric Korsten)
Biologisch restaurant, zorgmoestuin en vestzaktheater omgeven door de zilte lucht van de Noordzee: Greens in the Park. Wekelijks zijn er theateravonden ‘vol smaak en vermaak’.
‘In de zomer is dit een terras, in de winter zet ik hier dit houten tuinhuis neer dat dienstdoet als theater, bijna een strandtent,” zegt Robert-Jan Vermeulen van Greens in the Park in het Westbroekpark, recht tegenover de ingang van het Rosarium. “Het strand ligt hier trouwens vlakbij. Op 1 mei breek ik de boel op, dan is het weer terrasgebied.”
Voor het vierde seizoen presenteert Greens in the Park theateravonden. Dineren met een voorstelling in het vooruitzicht. “Ik ben in de zomer van 2018 met het restaurant begonnen. We hadden meteen veel partijen. Omdat ik zelf iets met theater heb – ik werkte vier jaar voor het theaterbedrijf van Joop van den Ende – en omdat partijen in wintertijd lastiger liggen, ben ik in ’s winters theateravonden begonnen. Toen ik indertijd Linda Møller sprak, vertelde zij me dat ze met Casper van Bohemen de voorstelling ‘DOEK!’ aan het maken was. Snel daarop zijn we van start gegaan.” Intussen loopt ‘DOEK!’ nog altijd, heeft het al 36 keer op de agenda van Greens gestaan, en hebben zo’n vijftienhonderd mensen de voorstelling gezien.
De formule liep als een trein. “We zijn steeds bij gaan boeken en ook het programma-aanbod gaan uitbreiden, bijvoorbeeld met Anne-Marie Jung, Max Douw en het Couperus Kwartet, Piet van der Pas, Jeanette Scheffer, Bas Maassen, Jaime Nanoha en magiërs Niek Takens en Dion van Rijt. ’s Zomers hebben we twaalf keer De Dutch Don’t Dance Division in de tuin. Dat wordt steevast afgesloten onder de monumentale eik.”
Casper van Bohemen
“Het eerste jaar speelden we in het restaurant,” licht Hagenaar Casper van Bohemen (1964) toe, bekend van ‘Goede Tijden, Slechte Tijden’ en ‘Onderweg naar Morgen’. “In de twee coronajaren speelden we buiten onder een overkapping en nu in dit houten tuinhuis. Met zo’n vijftig zitplaatsen is het hier altijd intiem, bijna voyeuristisch.” Møller, actrice, schrijfster en theatermaakster: “We merken dat het publiek deze knusse setting prettig vindt.”
Ze hebben elkaar vijf jaar geleden leren kennen bij het Scheveningse toneelgezelschap Het Portret Spreekt. “Daar speelden we in ‘Adieu Indië’een ‘tempo doeloe’voorstelling over de tijd voor de onafhankelijkheid van Indonesië. Daarna speelden we in nog twee producties samen. In 2021 zijn we onder Zeevlam Producties, onder eigen vlag, samen verdergegaan.”
‘DOEK!’, naar tekst van Maria Goos, was de eerste vrucht van hun samenwerking, gevolgd door ‘Een flinke linkse vrouw’ van Aaf Brandt Corstius. “We lezen ons nu helemaal suf, want we willen een derde stuk,” lacht Møller. Ze kiezen zelf de stukken, zegt Van Bohemen. “Stukken waarvan wij denken dat we ze leuk kunnen spelen, maar omdat we alles zelf doen – opbouwen, afbouwen, techniek, en muziek – moeten we het ook overzichtelijk houden, zó dat we dit overal kunnen spelen.” Møller: “Want we spelen ook bij mensen aan huis.” Wel is er in Ariane van Vliet een eindregisseur gevonden.
Zinvolle dagbesteding
Intussen heeft Robert-Jan Vermeulen de gasten van het restaurant naar het tuinhuistheater geleid voor ‘Een flinke linkse vrouw’, een door het tweetal goed (in) gespeelde komedie over genuanceerde weldoenster Margje bij wie de Haagse Straatnieuws-verkoper Jan op visite komt, en over winners die losers blijken en andersom, vervat in oergeestige dialogen.
Greens biedt uitzicht over de eigen moestuin in het Westbroekpark en is in de eerste plaats een sociale onderneming. “Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt genieten hier van een zinvolle dagbesteding,” zegt Vermeulen. “Alles wat hier in de tuin groeit, gebruiken wij in de keuken, winst vloeit deels terug in de kas van Stichting Tuinen van Greens.” Lokale producten, moderne gastronomie. “Onze keuken is ambachtelijk, vrijwel alles wordt zelf gemaakt. We koken met groenten uit onze biodynamische moestuin met respect voor de seizoenen en de herkomst van ingrediënten.” Hij is niet pur sang ondernemer, vindt hij. “Vroeger was dit een midgetgolfbaan. Op de tender die de gemeente uitschreef, heb ik gereageerd, met dit als uitkomst.” Hij wijst nog even op sloepen die in het nabije water klaarliggen, elektrisch, dus milieuvriendelijk aangedreven. “Je kunt Den Haag vanaf deze plek op eigen houtje te water verkennen.”
Volledige agenda van Greens in the Park en meer informatie: